Ruim 100 VDL-touringcars in Europees OV
Bus Éireann, de nationale busmaatschappij van Ierland, zet 30 VDL Futura’s in voor commercieel intercityvervoer.

Ruim 100 VDL-touringcars in Europees OV

23 juli 2021

Touringcars van VDL Groep worden steeds vaker ingezet in het Europese openbaar vervoer. Na recente orders uit IJsland en Ierland gaat VDL Bus & Coach, de divisie Bussen van VDL Groep, op 1 augustus 2021 zijn entree maken in het openbaar vervoer van Letland. Met 31 VDL Futura’s en 21 MidEuro’s in een intercity-uitvoering versterkt het Letse bedrijf BBus, aanbieder van passagiersvervoersdiensten, zijn OV-operatie.

 

De bestelling van BBus is de vierde op een rij voor VDL Bus & Coach, waarbij VDL Futura’s in het OV worden ingezet: eind vorig jaar maakte VDL met 5 Futura’s zijn debuut in het openbaar- en interstedelijk vervoer in IJsland, in juli zijn 30 touringcars door Bus Éireann ingezet voor commercieel intercityvervoer in Ierland en dit jaar worden nog eens 53 dubbeldek Futura’s geleverd aan de Ierse National Transport Authority (NTA), die worden gebruikt op regionale lijnen en busdiensten voor forenzen.

Veelzijdigheid

“Met de inzetbaarheid voor het hoogwaardige openbaar vervoer in diverse Europese regio’s laten wij zien hoe veelzijdig onze VDL Futura-range is”, stelt Willem van der Leegte, president-directeur van VDL Groep. “VDL bouwt al vele jaren een touringcar die niet alleen geschikt is voor luxe lange afstandsreizen maar dus ook onder meer voor intercity- en lijndiensten. Met het vertrouwen van onze partners zetten wij grote stappen voorwaarts. We zijn bijzonder trots op de samenwerking die wij hebben met onze klanten in Europa, die leiden tot ambitieuze operaties, ook dus met onze VDL Futura’s in het OV.”

De toerismebranche is hard geraakt door de reisbeperkingen die zijn opgelegd om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Van der Leegte: “Naast de introductie van de nieuwe generatie elektrische VDL Citea zetten we ook volop in op de doorontwikkeling van ons tour-platform. Deze orders met in totaal meer dan 100 touringcars compenseren deels de terugval in het toerismesegment. Door onze flexibiliteit en het aanbieden van klant specifieke oplossingen zijn wij goed gepositioneerd als het gaat om de inzet van touringcars in het openbaar vervoer. VDL Bus & Coach dingt met turnkey oplossingen mee naar grote opdrachten en aanbestedingen in dit segment.”

Voor 2021 blijven de twee focusgebieden om met de VDL Futura de positie van VDL Bus & Coach in het openbaar vervoersegment verder uit te bouwen en maximaal voorbereid te zijn wanneer het toerisme aantrekt. VDL Bus & Coach staat in nauw contact met klanten om aan dit herstel optimaal vorm te geven.

Succesvol

VDL Bus & Coach is al een aantal jaren succesvol met de VDL Futura in het openbaar vervoer. Dagelijks worden hiervoor honderden Futura’s gebruikt. Zo worden Futura’s ingezet in diverse operaties in Ierland, Frankrijk en de Scandinavische landen en wordt de dubbeldekker Futura  ingezet in het openbaar vervoer in onder andere Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland. Op deze manier worden passagiers, door middel van hoogwaardig openbaarvervoer, per touringcar door heel Europa comfortabel naar hun bestemming vervoerd.

De laatste jaren is het internationale intercitysegment flink gegroeid. Door de liberalisering van deze markt bieden diverse private partijen gereguleerde internationale lijnen aan door heel Europa. Parallel aan deze ontwikkelingen zijn de prioriteiten verschoven naar CO2-reductie en passagierscomfort. Hierdoor is de touringcar in bepaalde landen een serieus alternatief voor andere vormen van openbaar vervoer. Voornamelijk in landen waar de infrastructuur voor openbaar vervoer ontoereikend is, wordt veelal geïnvesteerd in hoogwaardige en comfortabele reisbussen om gereguleerd vervoer voor lange afstanden te verzorgen.

NTAIn twee fases levert VDL dit jaar 53 dubbeldek Futura’s aan de Ierse National Transport Authority (NTA).

In twee fases levert VDL Bus & Coach dit jaar 53 dubbeldek VDL Futura’s aan de National Transport Authority (NTA), de organisatie die in Ierland verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer. De touringcars worden ingezet op regionale lijnen en busdiensten voor forenzen. De voertuigen zijn maximaal toegespitst op inzet in het OV. Zo is een optimale passagiersstroom gegarandeerd met brede in- en uitstap. De mindervalide reiziger kan gebruikmaken van de touringcar doordat de bus  rolstoeltoegankelijk is. Bovendien is de totale hoogte van de voertuigen 4,17 meter, waardoor de hoogte in zowel het beneden- als bovendek ruimer is, namelijk 1,82 meter. Dit komt de bewegingsvrijheid van passagiers ten goede.

Bus Éireann

Bus Éireann, de nationale busmaatschappij van Ierland, is in juli begonnen met de inzet van 30 VDL Futura’s voor commercieel intercityvervoer. Deze voertuigen gaan de gemeenschappen langs de hele westkust verbinden op een aantal van de drukste routes van Expressway. Alle Futura’s zijn uitgerust met een lift, waardoor ze toegankelijk zijn voor passagiers met rolstoelen. Daarnaast is er een geavanceerd betaalsysteem aan boord dat contactloos betalen mogelijk maakt.

BBus Letland

Vanaf augustus levert VDL Bus & Coach 31 touringcars aan Letland. Deze VDL Futura’s zijn uitgerust met camerasystemen en bestemmingsaanduiders. Daarnaast zijn de touringcars geoptimaliseerd om een maximum aantal passagiers te kunnen vervoeren. Alle Futura’s zijn voor reizigers met een mobiele beperking toegankelijk dankzij de rolstoellift met een capaciteit van 350 kilogram, die geïntegreerd is in de midden uitstap.

Terug naar overzicht