E-truck VDL Special Vehicles gepresenteerd aan Koning en Koningin tijdens staatsbezoek in Oostenrijk
E-truck VDL Special Vehicles - Defensie

E-truck VDL Special Vehicles gepresenteerd aan Koning en Koningin tijdens staatsbezoek in Oostenrijk

30 juni 2022

Voor het Nederlandse staatsbezoek aan Oostenrijk, reed onze 40-tons e-truck op maandag 27 juni 2022 voor het eerst van Wenen naar Graz over een bergachtige route van 206 kilometer om aan te tonen dat elektrisch zwaar transport binnen handbereik is.

De reis is een nieuwe stap in de ontwikkeling van een groene vervoerscorridor tussen Nederland en Oostenrijk. Een dergelijke corridor is van cruciaal belang voor de invoering op lange termijn van volledig elektrisch goederenvervoer over lange afstand.

Met een première: voor de eerste keer zal de e-truck, die al een jaar in gebruik is, de afstand afleggen en worden opgeladen aan een extern oplaadstation bij het tankstation van Zöbern. Hans Bekkers, Commercieel Directeur VDL Special Vehicles, is aanwezig zijn om alle ins en outs van de e-Truck toe te lichten.

De e-truck die de route rijdt, is in gebruik bij het Nederlandse ministerie van Defensie en maakt deel uit van het initiatief "vergroening van defensie". Twee deskundigen die de afgelopen maanden met de e-Truck op pad zijn geweest, zijn ook aanwezig om over hun ervaringen te praten. Martin Posset, van Thinkport VIENNA, die de uitvoering van de reis heeft ondersteund, heeft de noodzakelijke stappen voor de ontwikkeling van een vervoerscorridor met nulemissie toegelicht.

 AVL-E-truck.jpg

De derde dag van het Staatsbezoek, 29 juni 2022, werd afgesloten met een treinreis met de bondspresident en zijn echtgenote van Wenen naar Graz, naar het bedrijf AVL. Daar is onze elektrische truck gepresenteerd aan de Nederlandse koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de Oostenrijkse bondspresident. 

Tijdens een rondleiding en gesprekken met medewerkers en partnerbedrijven werd in gegaan op de verduurzaming van gemotoriseerd vervoer, de innovaties in e-mobility en waterstoftoepassingen. staasbezoek.jpg

Terug naar overzicht