Koning plugt elektrische vuilniswagen, uit de fabriek van VDL Special Vehicles, in bij opening het nieuwe testlab
Koning plugt vuilniswagen in

Koning plugt elektrische vuilniswagen, uit de fabriek van VDL Special Vehicles, in bij opening het nieuwe testlab

9 juni 2022

Gisteren is het nieuwe testlab van ElaadNL in Arnhem feestelijk geopend door Zijne Majesteit de Koning. Met het inpluggen van de elektrische vuilniswagen uit de fabriek van VDL Special Vehicles startte hij de eerste laadsessie in het lab. Tijdens deze opening is het belang van testen tijdens de transitie naar elektrisch vervoer benadrukt. Juist ook het opladen van grote en zware voertuigen, zoals elektrische bussen en vuilniswagens.

Elektrisch vervoer: Een nieuw tijdperk

ElaadNL is de eerste in de wereld die op deze schaal de interactie gaat testen tussen vrachtwagens, laadpalen en het stroomnet. Op naar een nieuw tijdperk van elektrisch vervoer. Laadpaalfabrikanten, laadpaalbeheerders, leveranciers van energiediensten, netbeheerders, onderwijsinstellingen en autoproducenten kunnen gebruik maken van de testfaciliteiten van ElaadNL. Er is meetapparatuur aanwezig om de stroomkwaliteit te meten en er is infrastructuur om in korte tijd en met hoge vermogens stroom te laden. Ook kan in het testlab de hele communicatieketen van voertuig, laadpaal, registratiesysteem en interactie met bijvoorbeeld zonnepanelen en lokale energiesystemen worden onderzocht.

Impact op stroomnet

ElaadNL is een kennis- en innovatiecentrum dat de mogelijkheden voor het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen onderzoekt en test. Het is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders van cruciaal belang om het laden van elektrische voertuigen in alle soorten en maten te kunnen testen. ElaadNL ontving van de gezamenlijke netbeheerders ook nog een cadeau op deze feestelijke dag. Dankzij een extra bijdrage komt er een extra High Power EV Charging Test System in het nieuwe testlab.

Terug naar overzicht