Extra geld voor aanschaf van zero-emission vrachtwagen
e-truck met trailer

Extra geld voor aanschaf van zero-emission vrachtwagen

23 juni 2022

Wellicht nog een kans voor de ontvangst van subsidie voor de ondernemers die dat hadden aangevraagd voor de aanschaf van een zero-emission vrachtwagen. Er komt extra geld in de subsidiepot.

11,5 miljoen extra beschikbaar

De subsidie waarin 13,5 miljoen beschikbaar was, was binnen een paar dagen al overtekend. Er was veel meer belangstelling dan verwacht.  Bij deze 13,5 miljoen komt nu 11,5 miljoen bij. Er kunnen geen nieuwe  aanvragen in gediend worden, maar is bedoeld voor de aanvragen die er al liggen.

De staatsecretaris haalt ook de subsidie naar voren voor schone bouwmachines, bedoelt voor nieuwe of de ombouw van oude machines. die nu nog op diesel draaien. Denk daarbij aan graafmachines op rupsbanden, betonmolens, batterijpakketten voor op de bouwplaats en mobiele hijskranen. Dit budget gaat van 8,3 miljoen euro naar 22,2 miljoen euro.

 

Budget vrachtwagens

Helaas betekent dit wel dat er komende jaren minder subsidiebudget beschikbaar is. Minister Heijnen onderzoekt wel, naar wens van de Tweede Kamer, momenteel wel de mogelijkheden om het budget voor vrachtwagens verder aan te vullen. En ook voor machines houdt ze vinger aan de pols om te zorgen dat er genoeg middelen zijn om een flinke verduurzamingsslag in de bouw te maken.

Dat dit op korte termijn leidt tot klimaat- en stikstofwinst leidt, speelt zeker mee bij de keuze om dit geld nu in te zetten. Het kabinet vindt het belangrijk om nu meters te maken waar dat het kan.  Zeker voor bouwmachines geldt dat ze lang meegaan. Dat betekent dat elke bouwmachine nog lange tijd duurzaam draait op de bouwplaats.

Terug naar overzicht