Themadag: Opschaling in zero emissie

Themadag: Opschaling in zero emissie

18 januari 2024

Op 18 december hadden we een geslaagde ENI-bijeenkomst (Emissieloos Netwerk Infra) met als thema ‘opschaling in zero emissie’. Hiervoor was ENI te gast bij de VDL Groep en VDL Special Vehicles in Eindhoven. Na een presentatie van Hans Bekkers en Laurens Werdmöller en een demonstratie van emissieloos materieel, hield ENI twee workshops om volop inspiratie opte halen voor 2024.

We mochten maar liefst 50 ENI-leden vanuit 24 aangesloten bedrijven en organisaties verwelkomen. Duidelijk was dat het thema leeft onder de leden van ENI.

Stefan Daamen en Emile Keuter van ENI verwelkomden alle gasten, waarna we meteen in twee groepen uiteengingen. In de grote hallen van VDL Special Vehicles stonden onder andere elektrische walsen en een elektrische vrachtwagen. Hier kregen we uitleg over de ombouw van materieel door VDL in samenwerking met Green Road Logistics. Aan de andere kant van het pand, kreeg ENI meer te zien, horen en ervaren van het werk van VDL.

Opgebouwde ervaring
In hun presentatie over VDL Special Vehicles vertellen Laurens Werdmölder en Hans Bekkers over de ervaring van VDL met emissieloos materieel. Veel van die kennis en ervaring heeft VDL opgedaan in de ontwikkeling van elektrische stadsbussen, maar inmiddels is VDL ook gespecialiseerd in de ombouw van gemotoriseerd materieel. De opgedane ervaring van de afgelopen tien jaar draagt bij aan hun visie op wat er nodig is om tot meer opschaling van de productie van emissieloos bouwmaterieel te komen. Bijvoorbeeld interoperabiliteit van laadapparatuur, het trainen van mensen die het materieel besturen en schoonmaken en samenwerken. ‘En van samenwerken is ENI een goed voorbeeld’, aldus Hans.

Terug